اختلال پانیک یا حمله هراس یک مشکل عمده در سلامتی و یکی از مهمترین اختلالات رایج در دنیاست، این اختلال یکی از اختلالهای اضطرابی است که در آن فرد بهطور ناگهانی دچار ترس و تپش قلب شدید، بدون وجود سابقهای از بیماریهای قلبی، میشود.
فرد در زمان تجربه حمله پانیک یا اختلال هراس، که معمولا این حمله در طول ۱۰ دقیقه به اوج خودش میرسد، فکر میکند نکند دیوانه بشود یا سکته کند و بمیرد، همچنین این اختلال باعث دستپاچگی و ترس شدید بیمار میشود و معمولا باعث میشود که بیمار انواع بررسیهای تخصصی و انواع آزمایشات پزشکی را انجام دهد و در نهایت مشاهده می شود فرد هیچگونه بیماری قلبی یا مشکل جسمانی خاصی ندارد.
یکی از بارزترین علامتهای این اختلال تپش قلب ناگهانی و بالا رفتن تعداد ضربان قلب است و همچنین از دیگر علامتهای حمله پانیک تعریق زیاد، لرزش در قسمتهای مختلف بدن، احساس تنگی نفس یا بند آمدن نفس، احساس خفگی، احساس درد شدید یا ناراحتی در قفسه سینه، احساس تهوع یا ناراحتی در شکم، احساس سرگیجه، ضعف و عدم تعادل، ترس شدید از دیوانه شدن یا از دست دادن کنترل، ترس از مرگ و سکته کردن و احساس لرز یا احساس گرما است.
بسیاری از بیماران مبتلا به اختلال پانیک ”گذرهراسی” را نیز تجربه می کنند. گذرهراسی ترس از اماکن یا موقعیت هایی است که امکان دارد در آنها حمله وحشت زدگی رخ دهد یا گریز از آنها دشوار باشد. برای مثال، افراد متبلا به گذرهراسی از تنها بیرون رفتن، به سوپر مارکت رفتن، مسافرت با قطار یا هواپیما، رد شدن از پل ها، بلندی ها، تونل ها، عبور از مکان های رو باز و سوارشدن به آسانسور اجتناب می کنند. بسیاری از بیماران وحشت زدگی را حتی در خواب تجربه می کنند، علت آن احتمالاً این است که کاهش شدید ضربان قلب حین خواب با افزایش ضربان قلب جبران می شود و این باعث می شود تا به طور ناگهانی از خواب بپرند.
برخی بیماران مبتلا به گذرهراسی در نور آفتاب مضطرب می شوند، برخی دیگر در هوای گرگ و میش مضطرب می شوند. گرما از عامل های اصلی اختلال وحشت زدگی است – افزایش اختلال وحشت زدگی و گذر هراسی در خلال تابستان، بیش از هر چیز به دلیل افزایش ضربان قلب، سرگیجه، از دست دادن آب بدن و فرصت های بیشتر برای بیرون ماندن در هوای گرم می باشد. فرد می ترسد که در این موقعیت ها دچار یک حمله وحشت زدگی شود.
همه افراد ممکن است در مواجهه با اضطراب و تنش علایم ترس و وحشت را تجربه کنند اما آن چیزی که حملات پانیک را از ترس معمول متمایز میکند، اینست که این حملات در نبود یک محرک خارجی و کاملا ناگهانی و بدون دلیل رخ میدهد.
شدت و فراوانی حملات پانیک در افراد مختلف بسیار متفاوت است. بعضی از افراد به طور متوسط حملات فراوانی دارند (بعنوان مثال ممکن است بعضی از بیماران روزی چند حمله داشته باشند) که بطور منظم، ماهها ممکن است تکرار شود. بعضی از بیماران اظهار میکنند که حملات پانیک در یک دوره زمانی کوتاه به تعداد زیاد رخ میدهد (بعنوان مثال به مدت یک هفته، هر روز) و بعد هفتهها و ماهها این حملات بوجود نمیآید و یا اینکه فراوانی حملات کم میشود (بعنوان مثال ماهی یک بار) و برای سالها این حملات ادامه مییابد. این حملات معمولا زمینه ژنتیکی نیز دارد، همچنین سن شروع این بیماری معمولا حدود ۲۵ سالگی تا حدودا ۴۵-۵۰ سالگی است و معمولا خانمها دو تا سه برابر بیشتر از آقایان به این اختلال مبتلا میشوند.